Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Από χώμα και νερό

 
Το τέχνασμα
 
"Λέω να γράψω πάλι λίγο μπερδεμένα
Όχι από θύμηση ή επιθυμία σουρεαλισμού
Αλλά για να μην καταλαβαίνουνε οι άλλοι
Ότι δεν έχω φτάσει να τους καταλάβω"

Τίτος Πατρίκιος

14 σχόλια:

  1. Αυτός που θεωρεί οτι δεν έχει φτάσει να καταλαβαίνει τους άλλους καταλαβαίνει πολύ περισσότερα απ'όσα νομίζει. Τέχνασμα της ζωής είναι αυτό...

    Έχουν αρνητική σημασία νομίζω συνήθως τα τεχνάσματα.
    Παιχνίδια είναι κι αυτά.
    Πάντως, με τεχνάσματα ή χωρίς, κανείς δε μπορεί να κρυφτεί για πολύ. Μόνο να νιώσει οτι κερδίζει στο κρυφτό μπορεί, για λίγες στιγμές ή παίζοντας με τυφλούς συμπαίχτες.

    Πες τα βρε Τίτο όπως σου έρχονται, χρωστάμε πουθενά; Πλάτες εμείς, οι ατρόμητοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπάρχει κι αυτή πιθανότητα πειρατίνα μου...
      Τα τεχνάσματα πολλές φορές χρησιμοποιούνται για να θολώσουν τα νερά... Οπότε... καλές σουπιές είναι κι αυτοί που κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν :-)
      Να κρυφτεί όμως όποιος δεν καταλαβαίνει ή έστω όποιος κάνει ότι δεν καταλαβαίνει, γιατί; Και γιατί να παίξει κρυφτό; Και γιατί να χρειάζεται συμπαίκτες, τυφλούς ή μη; Παιχνίδια λες είναι τα τεχνάσματα. Μάλλον είναι, αλλά όχι κρυφτό. Γιατί να μη μας βάζει κι εμάς και τον εαυτό του στο παιχνίδι των τεχνασμάτων; Όσοι τον καταλαβαίνουν, παίζουν. Όσοι δεν τον καταλαβαίνουν, παίζουν περισσότερο :-)
      Ο Τίτος καλά τα λέει και καλά του βγαίνουν. Εμείς οι ατρόμητοι δεν ξέρω αν τον μεταφράζουμε σωστά. Είναι που μιλάει και μπερδεμένα για να μη καταλάβουν οι άλλοι ότι δεν τους καταλαβαίνει :-)
      Θυμάσαι ένα γλωσσοδέτη που λέγαμε πιτσιρικάδες; Κατάλαβες ή δεν κατάλαβες; Αν κατάλαβες εντάξει, μα αν δεν κατάλαβες κάνε πως κατάλαβες για να καταλάβει ο άλλος πως κατάλαβες, κατάλαβες; χι, χι, χι...

      Φιλί...

      Διαγραφή
    2. χιχχιι
      Δεν τον ήξερα αυτό το γλωσσοδέτη. Είμαι της εποχής του παπά του παχύ που 'φαγε παχιά φακή. Ελπίζω μόνο να μην έφαγε μόνο μία αλλά τουλάχιστον καμιά χούφτα γιατί τι να του κάνει μια φακή του παπά του παχύ; :P

      Δεν μπορώ να κάνω πως κατάλαβα αν δεν έχω καταλάβει. Θα ρωτάω μέχρι να καταλάβω ή μέχρι να καταλάβω πως δεν μπορώ να καταλάβω. Γιατί, ναι όλα δεν μπορούμε να τα καταλάβουμε, και για μας ακόμα μερικές φορές αλλά μπορούμε να συνεχίσουμε να προσπαθούμε μέχρι να φτάσουμε στο σημείο να αποδεχτούμε πως δεν καταλαβαίνουμε.

      Όταν κάποιος μιλάει με αινίγματα σκέφτομαι οτι μπορεί να θέλει να κρυφτεί από τον εαυτό του. Όταν πάλι μιλάει με αινίγματα για να μην τον καταλάβω, θεωρώ οτι θέλει να κρυφτεί από μένα. Να μου βάζει άραγε αινίγματα για να δει αν μπορώ να τα λύσω και επομένως αν είμαι άξια να τον καταλάβω;
      Ωραίο παιχνίδι, δε λέω αλλά δεν μπορώ να καταλάβω και το σκοπό του. Σκοπός είναι η έκφραση, το να μην καταλάβω εγώ τον ποιητή ή να ξεχωρίσω από αυτούς που δεν τον καταλαβαίνουν; Είναι η αναζήτηση αδερφών ψυχών μέσα από δοκιμασίες;

      Αν η ψυχή θέλει να εκφραστεί με αινίγματα ή να μεταχειριστεί τεχνάσματα για την πάρτη της και μόνο, καλά κάνει. Εκεί ναι, δε χρειάζονται ούτε συμπαίχτες ούτε τίποτα. Και τότε είναι που προκύπτουν από μόνοι τους..

      Διαγραφή
    3. Ε, φυσικά... με τις φακές θα είχες να κάνεις εσύ, με τι άλλο; Αλλά υπάρχει και το φασούλι το φασούλι κλπ. αν θελήσεις να αλλάξεις όσπριο... χι, χι, χι...

      Οπότε; Θα ρωτάς μέχρι... τελικής πτώσεως για να καταλάβεις πως δεν μπορείς να καταλάβεις, ε; Καλό μου ακούγεται, δεν λέω :-) Και γιατί να συνεχίσουμε να προσπαθούμε να καταλάβουμε αφού στο τέλος θα αποδεχτούμε ότι δεν μπορούμε να το κάνουμε;

      Κάτσε τώρα γιατί το πήγες πολύ μακριά. Ας τα δούμε λίγο πιο χαλαρά τα πράγματα. Να μιλάει κάποιος με αινίγματα για να κρυφτεί από τον εαυτό του το βρίσκεις δόκιμο; Τι θα μπορούσε να κρύψει κανείς από τον εαυτό του; Να μιλάει πάλι με αινίγματα στους άλλους για να τους... κρυφτεί, δεν είναι κι αυτό λίγο... ταραγμένο; :-) Άμα θέλει να κρυφτεί δεν μιλάει καθόλου και με κανέναν και κρύβεται μια χαρά. Ως για το εκάστοτε παιχνίδι, ξέρεις πολλά τέτοια που έχουν ντε και καλά έναν σκοπό πέραν αυτού που πρεσβεύει κάθε παιχνίδι; Γιατί την πας τόσο μακριά τη σκέψη σου; Να σου βάζει αινίγματα για να δει αν είσαι άξια να τον καταλάβεις! Νομίζω πήραμε μια λεκτική υπερβολή τού ποιητή (ας το πούμε και ποιητική αδεία) και την ξεχειλώσαμε αποδίδοντάς του χίλιες μύριες προθέσεις τού ταλαίπωρου, δίχως να γνωρίζουμε καλά-καλά τον λόγο που έγραψε ό,τι έγραψε. Αν πάντως εννοείς ότι εγώ βάζω τεστ ευφυΐας για να ξεχωρίσω αδερφές ψυχές μέσω διαδικτύου, με εκπλήσσεις. Αν υποστηρίζεις ότι μια ψυχή που μπορεί να βάζει αινίγματα για τον εαυτό της δεν χρειάζεται συμπαίκτες κι όμως τότε είναι που αυτοί πλακώνουν από μόνοι τους, ειλικρινά κάπου σε χάνω. Αν εσύ έχεις πράγματα που δεν καταλαβαίνεις και που χρειάζονται ιδιαίτερη μετάφραση και ερμηνεία εγώ μένω κατάπληκτος! Άρα; Ή δεν κατάλαβα καλά ή κάτι δεν το διατύπωσες καλά. Που σημαίνει ότι οδηγούμαστε στο αρχικό συμπέρασμα. Τελικά έχω την αίσθηση ότι κακοποίησα την σκέψη τού ποιητή αντιγράφοντάς την. Χαμένη μέσα σε ερμηνείες, χωρίς εκείνον να μπορεί να την υπερασπιστεί. Εγώ βλέπεις είμαι τραγικός σαν συνήγορος για να καταφέρω να το κάνω για λογαριασμό του.

      Και τι θυμήθηκα τώρα. Ένα μικρό απόσπασμα που έγραψε πριν από χρόνια η Αρλέτα στο βιβλίο της "Από πού πάνε για την Άνοιξη":

      "Ζούμε σ' έναν κακομεταφρασμένο κόσμο. Άλλοι κόσμοι, χειρότεροι ίσως, είχαν μια "κοινή γλώσσα", κοινά κατανοητούς κώδικες. Σήμερα όλα θέλουν μετάφραση, όλα αυθαίρετα φορούν την ταμπελίτσα που τα βολεύει. Τίποτα σ' αυτή την εποχή της εικόνας δε δείχνει τι είναι, όλα δείχνουν κάτι άλλο. Λέμε φύγε κι εννοούμε μείνε, λέμε καλημέρα κι εννοούμε άι στο διάολο, λέμε καλώς όρισες κι εννοούμε ξεκουμπίδια. Όσο για τους πολιτικούς, η μετάφραση είναι αδύνατη. Όσο πιο αδύνατη, τόσο πιο πετυχημένος ο πολιτικός. Η τέχνη είναι απ' τη φύση της ανοχύρωτη κι έτσι ήταν εύκολο θύμα. Όσο πιο ασαφής, τόσο καλύτερα, λένε οι πορνοβοσκοί της. Άλλο περίπλοκο, άλλο περίτεχνο, άλλο ασαφές, αλλά ποιος νοιάζεται, μιας και μπερδεμένη βολεύει καλύτερα!
      Άλλωστε ποιος έχει χρόνο. Time is money, poulaki mou!
      Ζούμε σ' έναν κακομεταφρασμένο κόσμο, γι' αυτό τσακωθήκαμε.
      Εσύ με μετέφραζες λάθος.
      Εγώ νόμιζα ότι με μεταφράζεις σωστά.
      Το γελοίο είναι ότι δεν χρειαζότανε μετάφραση"

      Διαγραφή
    4. :)
      Θα ρωτάω μέχρι να καταλάβω οτι δεν μπορώ να καταλάβω. Μέχρι να το χωνέψω δηλαδή οτι αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι πέρα από τη δική μου αντίληψη και τότε θα το αφήσω.
      Αυτό, το να προσπαθώ να καταλάβω μέχρι αυτό το σημείο, είναι δικός μου αγώνας και έχει επιπτώσεις μόνο σε 'μένα. Δεν θα κατηγορούσα αυτόν που μπήκα στη διαδικασία να καταλάβω γιατί δεν τον καταλαβαίνω.
      Είναι ένα αίνιγμα που θα βάλω στον εαυτό μου και φυσικά πάντα υπάρχει η περίπτωση να μην μπορέσω να το λύσω.

      Οπότε και ο ποιητής αν πει κάτι, το να προσπαθήσω να μεταφράσω τα λόγια του είναι κάτι που θα κάνει η σκέψη μου αν θελήσει να επεκτείνει την αρχική μου αίσθηση για το έργο του. Είναι δική μου η μετάφραση όμως και δεν θα την αποδώσω στον ποιητή.
      Στη συγκεκριμένη περίπτωση, χωρίς να έχω μελετήσει τον Πατρίκιο, δεν αντιλαμβάνομαι κάτι αρνητικό από αυτό που γράφει εδώ αλλά κάτι θετικό για εκείνον και μια ειρωνία για όσους χρησιμοποιούν το "τέχνασμα" για να κρυφτούν. Όπως οι πορνοβοσκοί της τέχνης που αναφέρεις στο απόσπασμα.
      Πάλι αυτά που αντιλαμβάνομαι είναι δικά μου και πάντα μπορεί ο καθένας να εννοεί κάτι άλλο από αυτό που καταλαβαίνω.

      Αν υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να κρυφτούν από τον εαυτό τους ή από τους άλλους πίσω από την ασάφεια; Πάρα πολλοί. Δεν είναι δόκιμο αλλά είναι νομίζω σύνηθες.

      Να εννοώ εσένα όταν αναφέρομαι στις αδερφές ψυχές; Όχι, δεν εννοώ εσένα. Αναρωτιόμουν για ποιό λόγο κάποιος να γράφει με σκοπό να μην τον καταλάβουν οι άλλοι. Σου έγραψα οτι εφόσον ο σκοπός του είναι να μην τον καταλάβουν ή κρύβεται από τον εαυτό του ή κρυβεται από τους άλλους- δηλαδή κατ'επέκταση πάλι από τον εαυτό του- ή ψάχνει για αδερφές ψυχές που πιστεύει οτι θα αναγνωρίσει μέσα από αυτή τη δοκιμασία. Αυτά τα σκέφτομαι εφόσον ο σκοπός που γράφει με κωδικούς είναι να μην τον καταλάβουν.
      Αν αυτό δεν είναι ο σκοπός αλλά είναι το αποτέλεσμα είναι κάτι που δεν έχω να σχολιάσω. Είναι τέχνη. Είναι αγνή έκφραση. Ο καθένας καταλαβαίνει ό,τι καταλαβαίνει και νιώθει ό,τι νιώθει. Δε χωράει μετάφραση στην τέχνη, μόνο ανοιχτή καρδιά.

      Δεν ξέρω αν με αυτά που έγραψα νιώθεις οτι κακοποίησα τη σκέψη του ποιητή.
      Αν είναι έτσι πες μου το να περπατήσω μόνη μου τη σανίδα.
      Τι να πω, μήπως έχουμε ανάδρομο Ερμή;


      Διαγραφή
    5. Είπα ότι εγώ κακοποίησα τον ποιητή αντιγράφοντας τη σκέψη του. Δεν είπα εσύ. Εκείνος που μεταφέρει κάτι χωρίς να το εξηγεί επαρκώς είναι που κακοποιεί, όχι εκείνος που το διαβάζει και γεμίζει απορίες. Αν και επιμένω ότι πολλά πράγματα δεν χρειάζονται μετάφραση. Πρέπει να δίνονται έτσι ακριβώς όπως γράφτηκαν.

      Όπως εσύ δεν καταλαβαίνεις πολλά και ψάχνεις να τα ερμηνεύσεις, έτσι κι εγώ κατάλαβα ότι υπάρχει πρόθεση από όποιον γράφει ακαταλαβίστικα θέλοντας να υποβάλλει σε τεστ ευφυίας τους αναγνώστες του για να τους αξιολογήσει. Δες πάλι πώς το έχεις γράψει. Και επανέρχομαι ότι η προσπάθεια μετάφρασης τις περισσότερες φορές οδηγεί σε λάθη.

      Κάτι ανάδρομο πρέπει να έχουμε. Εγώ έχω και ανάδρομα νεύρα γιατί παλεύω με ένα βιντεάκι ενός φίλου που μου το έστειλε κι αφού το πείραξα προσπάθησα να του το ξαναστείλω αλλά δεν το δέχεται το μέιλ επειδή είναι 35 ΜΒ ζιπαρισμένο κι αυτό έχει όριο τα 25 ΜΒ. Γκρρρ...
      Ξέρεις κανένα τρόπο;

      Άσε βρε τις ισορροπίες με τη σανίδα σου και πήγαινε να λύσεις κανένα πανί μπας και φυσήξει λιγάκι να ξεκολλήσουμε από 'δω :-)

      Διαγραφή
  2. Πειράζει αλήθεια τόσο να μην καταλάβεις τους άλλους;
    ίσως δεν είναι αρκετά σημαντικοί
    ίσως γι αυτό ακριβώς να μη θέλεις στην πραγματικότητα να τους καταλάβεις
    ίσως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Sweetάκι μου δεν πειράζει καθόλου κι αν δεν καταλάβει κανείς κανέναν. Και δεν είναι άλλωστε αυτό το ζητούμενο. Ούτε του Πατρίκιου, ούτε κανενός άλλου.
      Δεν υπάρχουν άνθρωποι που να μην είναι σημαντικοί. Ο καθένας είναι σημαντικός. Και για κάποιους ανθρώπους, ακόμα και εκείνος που εμείς ίσως να θεωρούμε ασήμαντο, θα είναι περισσότερο σημαντικός.
      Σε ό,τι με αφορά θεωρώ σημαντικό κάθε έμψυχο ον πάνω στον πλανήτη κι αν μπορούσα θα ήθελα να τα καταλάβω όλα. Και εκείνα με τα οποία μπορώ να επικοινωνήσω μαζί τους και τα άλλα για τα οποία θα έκανα τα πάντα για να βρω τους κώδικες επικοινωνίας που θα μπορούσαν να με κάνουν να τα καταλάβω...

      Σε φιλώ...

      Διαγραφή
  3. μιας και η Βαβέλ ξαναυψώθηκε με τον καιρό, αυτές οι λύσεις είναι λύσεις σωτηρίας και επιβίωσης ίσως.

    "Διάφανος κι ανεξήγητος", πες τους, "ποιητική αδεία"...
    http://www.youtube.com/watch?v=U94wMJBIsNo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαρούμενο ξάφνιασμα, παίζει να είμαι ο πιο αδαής τού κόσμου πάνω στον τομέα λύσεων και επιβίωσης. Δεν ξέρω την τύφλα μου για το τι είναι σωστό και τι λάθος. Αγνοώ παντελώς τι είναι καλό και τι κακό. Πάω με το ένστικτο και ο θεός των παράξενων αισθημάτων βοηθός μου...
      Διάφανος και ανεξήγητος... Ναι... Δηλαδή, ίσως... Αλλά πάνω απ' όλα ακίνδυνος... Πίστεψέ με :-)
      Στο μεταξύ, πειρατική αδεία, μπορώ να αφήσω μια αγκαλιά κι ένα φιλί; Α, κι άλλο ένα για τα Ξύλινα Σπαθιά σου...

      Διαγραφή
  4. Πως είναι δυνατό τους άλλους όλους να καταλαβαίνουμε όταν τον ίδιο μας τον εαυτό δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε σε όλες τις πτυχές του?
    Και πόσο λάθος είμαστε όταν από εγωισμό και μόνο δεν ρωτάμε αυτό
    που δεν το καταλάβαμε να μας το εξηγήσουν και λάθος συμπεράσματα
    βγάζουμε και περήφανα μιλάμε πως τάχα όλα τα ξέρουμε και τίποτα κρυφό από την εξυπνάδα μας δεν μένει!

    Την Καλημέρα μου Captain !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σου πω Λεβινάκι μου... Δεν θεωρώ ότι είναι απαραίτητο να καταλαβαίνουμε κανέναν. Δε νομίζω να είναι αυτός ο σκοπός τού ποιητή όταν λέει ότι δεν καταλαβαίνει τους άλλους. Περιγράφει απλά μια πραγματικότητα. Δεν ζητάει να την αλλάξει. Και γιατί να πρέπει να ρωτάμε τους άλλους για να καταλάβουμε και γιατί να ρωτάνε εκείνοι για να μας καταλάβουν; Σε μια θάλασσα πλέουμε όλοι κι όποιος κατάλαβε κάτι για τον άλλον, κατάλαβε. Κι αν τον ρωτήσει δηλαδή κι αν ο άλλος του εξηγήσει, πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι θα καταλάβει σωστά; Ή αν το θέλεις διαφορετικά, θα του δώσει ο άλλος σωστά να καταλάβει; Γιατί να κρύβει εγωισμό το να μη ρωτήσουμε τίποτα τον άλλον; Δεν καταλαβαίνουμε κάτι; Ε, και; Ας τον μελετήσουμε καλύτερα αν κρίνουμε ότι αξίζει να μπούμε σ' αυτόν το κόπο και ας βγάλουμε τα συμπεράσματά μας, αν το θέλουμε. Όχι πως θεωρώ κακό να τον ρωτήσουμε. Απλά δεν πιστεύω ότι απαραίτητα θα καταλάβουμε περισσότερα ρωτώντας τον απ' όσα θα καταλάβουμε με όσα μας αφήνει εκείνος να δούμε. Άσε που με τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις πολλές φορές μπερδευόμαστε χειρότερα :-) Βιβλία είναι οι άνθρωποι που πρέπει να τα διαβάζουμε κεφάλαιο-κεφάλαιο και που φυσικά ακόμα κι όταν τα έχουμε τελειώσει απαιτούν τον χρόνο τους για να καταλάβουμε κάποια δύσκολα σημεία. Ειδικά αν τα βιβλία είναι καλογραμμένα. Δεν ρωτάμε ποτέ τον συγγραφέα τι σκεφτόταν όταν έγραφε το βιβλίο. Δεν τον ρωτάμε τι εννοούσε. Σιγά-σιγά μόνοι μας τον αποκωδικοποιούμε. Τώρα, ως προς τη γνώση τού εαυτού μας συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Πολλά σκοτεινά του σημεία δεν καταφέρνουμε να τα φωτίσουμε και να τον μάθουμε όσο καλά επιβάλλεται να τον ξέρουμε. Όσο για την εξυπνάδα μας, ναι, είναι παροιμιώδης. Εξ ου και η παροιμία για το έξυπνο πουλί που πιάνεται από τη μύτη :-) Αλλά άνθρωποι είμαστε, ατέλειες θα έχουμε. Αν είχαμε αγγίξει την τελειότητα ίσως και να λεγόμασταν θεοί...

      Καλό σου βράδυ μαγισσάκι...

      Διαγραφή
  5. 24 γράμματα
    4 στοιχεία

    και πάλι τόση απόσταση από την περιγραφή ως την κατανόηση...

    Πόση Θάλασσα ακομη?.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όση θάλασσα χρειαστεί για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε πόσα ο καθένας έχει τη δυνατότητα να κατανοήσει, ανεξαρτήτως περιγραφής, γραμμάτων και στοιχείων...

      Διαγραφή

Αν ανήκεις στο πλήρωμα πες ό,τι θέλεις και γρήγορα στο κατάστρωμα.
Αν είσαι επιβάτης χαλάρωσε και απόλαυσε το ταξίδι.
Αν είσαι ναυαγός στη μέση τού πελάγου κράτα γερά και πιάσε το σκοινί.
Αν είσαι πειρατής και σκέφτηκες να μας κουρσέψεις κάνε στροφή και άλλαξε πορεία πριν το μετανιώσω...