Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Μ' αρέσει ν' αρμενίζουμε παρέα...



Και να που έφτασε η μεγάλη ώρα. Από στιγμή σε στιγμή δένουμε στον κόλπο τής Guanica. Δεν είναι επίσημο λιμάνι αλλά το διάλεξα γιατί είναι κάπως πιο ήσυχο μέρος για να δέσει ένα πειρατικό. Πάντως έχει ωραία παραλία :-) Πρόκειται για μια μικρή πόλη που φαντάζει έρημη αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι. Έχει όμορφα ξενοδοχεία, γραφικούς ξενώνες, μπαράκια, εστιατόρια και δεκάδες άλλα αξιοθέατα, όπως μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους κ.ά. Όπως θα διαπιστώσετε πιο κάτω οι νότιες ακτές είναι αρκετά απόκρημνες και γεμάτες από σκοπέλους. Γι' αυτό πρέπει να προσεγγίσουμε πολύ προσεκτικά και θα αγκυροβολήσουμε στα ανοιχτά. Είναι επικίνδυνο να πλησιάσουμε πολύ στη στεριά. Στο νησί θα φτάσουμε με τις βάρκες. Στα δεξιά όπως θα βγούμε στη στεριά και σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων βρίσκεται η πανέμορφη πόλη Πόνσε απ' όπου μπορείτε να ξεκινήσετε την περιήγησή σας. Η πρωτεύουσα Σαν Χουάν βρίσκεται στην αντίθετη πλευρά τού νησιού, στο βόρειο τμήμα του. Πάρτε μερικές βασικές πληροφορίες για το μέρος και φροντίστε να το διασκεδάσετε και να περάσετε όμορφα. Σας αφήνω και ένα χάρτη τού νησιού, έτσι για να σας βρίσκεται.


Το Πουέρτο Ρίκο είναι νησί τής Κεντρικής Αμερικής στον Ατλαντικό Ωκεανό. Πρόκειται για το μικρότερο και ανατολικότερο από τα νησιά των Μεγάλων Αντιλλών. Έχει έκταση 13.790 τ. χλμ. και πληθυσμό 3.958.128 κατοίκους και αποτελεί υπερπόντια κτήση των ΗΠΑ. Από το 1952 είναι μαζί με τα γύρω του νησιά αυτοκυβέρνητη πολιτεία (Ελεύθερη Συνδεδεμένη Πολιτεία τού Πουέρτο Ρίκο), εξαρτημένη στην εξωτερική πολιτική και την άμυνα από τις ΗΠΑ. Η ονομασία Πουέρτο Ρίκο μεταφράζεται στα ελληνικά ως Πλούσιο Λιμάνι.

Το νησί τού Πουέρτο Ρίκο βρίσκεται σε Βόρειο Γεωγραφικό Πλάτος 18 στην Τροπική Ζώνη, ανατολικά τού νησιού τής Ισπανιόλας, και εκτείνεται από δυτικά στα ανατολικά ως ένα παραλληλόγραμμο με μήκος 180 χλμ. και πλάτος 64 χλμ. Η Ελεύθερη Συνδεδεμένη Πολιτεία τού Πουέρτο Ρίκο βόρεια βρέχεται από τον Ατλαντικό Ωκεανό, νότια από την Καραϊβική Θάλασσα, ενώ ανατολικά ο Θαλάσσιος Δίαυλος των Παρθένων Νησιών το χωρίζει από τα τελευταία και δυτικά ο Δίαυλος Μόνα από τη Δομινικανή Δημοκρατία.

Το έδαφος του νησιού τού Πουέρτο Ρίκο είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος του ορεινό και διασχίζεται από δυτικά στα ανατολικά από μία ενιαία ορεινή ζώνη, που περιλαμβάνει τις οροσειρές τής Κεντρικής Κορδιλιέρας, με ψηλότερη κορυφή τη Σιέρα ντε Πούντα (1.336 μέτρα), και της Σιέρα ντε Λουκίλο. Το ορεινό αυτό σύστημα είναι απότομο προς νότο και σχετικά ομαλό προς βορρά, όπου δημιουργούνται στενές αλλά εύφορες παραθαλάσσιες πεδιάδες. Σε μικρότερη έκταση, πεδινή ζώνη υπάρχει και στο νότιο τμήμα τού νησιού.

Οι βόρειες και νότιες ακτές τού νησιού είναι αρκετά απόκρημνες, σε αντίθεση μάλλον με τις δυτικές και τις ανατολικές. Γενικό γνώρισμα των νότιων ακτών είναι ότι δεν υπάρχουν λιμάνια προφυλαγμένα από τους ισχυρούς ανέμους τής περιοχής. Μικρά νησιά περιβάλλουν τις ακτές, όπως και σειρά από σκοπέλους. Στα ανατολικά τού νησιού βρίσκεται το νησί Μόνα, ενώ στα δυτικά τα νησιά Βιέκες και Κουλέμπρα.

Το νησί διαρρέεται από πολλούς χειμάρρους, κυρίως προς βορρά, όμως και προς νότο. Τα μικρά αυτά ποτάμια γενικά ξεκινούν από το κεντρικό σύστημα ορεινών όγκων που διατρέχει το νησί. Οι λίμνες τού νησιού είναι και αυτές μικρές και σχετίζονται με τα υδροηλεκτρικά έργα που εκμεταλλεύονται τους υδάτινους πόρους ορισμένων από τα ποτάμια τού Πουέρτο Ρίκο. Στις ακτές παρατηρείται και αριθμός λιμνοθαλασσών.

Το βόρειο μέρος τού νησιού βρίσκεται υπό την επίδραση των βορειοανατολικών αληγών ανέμων που δημιουργούν άφθονες βροχές και πυκνότατη τροπική βλάστηση, ενώ το νότιο μέρος είναι ξηρότερο και στις πλαγιές των βουνών υπάρχουν στέπες και αρκετές άγονες εκτάσεις. Το κλίμα είναι καθαρά τροπικό, κυρίως στο βόρειο τμήμα τού νησιού, που πλήττεται συχνά από τροπικές θύελλες.

Ως προς τη χλωρίδα και την πανίδα του το Πουέρτο Ρίκο χαρακτηρίζεται από τα γενικά ανάλογα γνωρίσματα των νησιών τής Καραϊβικής. Το τροπικό κλίμα έχει αποτέλεσμα να εντοπίζεται στο νησί η σχετική βιοποικιλότητα των δασών τής βροχής, ειδικά στο βορειοανατολικό τμήμα τού Πουέρτο Ρίκο, το οποίο σε ένα βαθμό τελεί υπό καθεστώς προστατευόμενης περιοχής. Δεν υπάρχουν μεγάλα θηλαστικά, όμως είναι αξιοσημείωτος ο πλούτος σε είδη ερπετών. Μεγάλος είναι και ο πλούτος τής θαλάσσιας ζωής των υδάτων που περιβάλλουν το Πουέρτο Ρίκο.

Το Πουέρτο Ρίκο βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη γεωργική παραγωγή. Κυριότερα προϊόντα είναι το ζαχαροκάλαμο, ο καφές, ο καπνός, τα εσπεριδοειδή, οι μπανάνες, οι ανανάδες, τα οπωρολαχανικά, το ρύζι κ.ά., ενώ ο σχετικά αναπτυγμένος τομέας τής κτηνοτροφίας αφορά στην εκτροφή κυρίως βοοειδών, πουλερικών και χοίρων και κατά δεύτερο λόγο αιγοπροβάτων. Η παραγωγή αλιευμάτων είναι αξιόλογη και σ’ αυτήν εντάσσονται και προϊόντα ιχθυοτροφίας. Το υπέδαφος του νησιού περιλαμβάνει χρώμιο, χρυσό, κοβάλτιο, νικέλιο, γραφίτη, τύρφη. Εξορύσσονται επίσης άργιλος και αλάτι. Η δασοκομία βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα και αυτό οφείλεται στην παλαιότερη υπερεκμετάλλευση των δασικών πόρων τού νησιού που είχε ως αποτέλεσμα την ευρεία αποψίλωση έως τον 20ο αιώνα.

Το Πουέρτο Ρίκο είναι πυκνοκατοικημένη περιοχή. Τα 2/3 του πληθυσμού είναι ισπανικής και λοιπής ευρωπαϊκής καταγωγής και το υπόλοιπο 1/3 αποτελείται από αφρικανικής καταγωγής κατοίκους και μιγάδες. Οι κάτοικοι, όσον αφορά τον τρόπο ζωής τους, είναι επηρεασμένοι από την ισπανική κατοχή και διατηρούν πολλά από τα λατινοαμερικανικά έθιμα. Επίσημη γλώσσα είναι η ισπανική, παρόλο που και η αγγλική χρησιμοποιείται ευρέως και για διοικητικούς σκοπούς. Το μεγαλύτερο ποσοστό των κατοίκων είναι χριστιανοί (καθολικοί).

Πρωτεύουσα του Πουέρτο Ρίκο είναι το Σαν Χουάν (421.958 κάτοικοι). Άλλες μεγάλες πόλεις είναι η Μπαγιαμόν (220.262 κάτοικοι) στο βόρειο τμήμα τού νησιού, η Πόνσε (187.749 κάτοικοι) στο νότιο τμήμα, η Κάγκουας (133.447 κάτοικοι) στο κεντροδυτικό, η Μαγιαγκουές (100.371 κάτοικοι), σημαντικό λιμάνι των δυτικών ακτών τού Πουέρτο Ρίκο, κ.ά.

Αξίζει μια επίσκεψη στο μυστηριώδες Old San Juan. Πρόκειται για μικρό και μακρόστενο νησί που συνδέεται με το υπόλοιπο Πουέρτο Ρίκο με 3 γέφυρες. Λιθόστρωτα δρομάκια, χρωματιστά αποικιακά κτίρια, φρούρια. Ο τόπος εκπέμπει μεγάλη γοητεία την ημέρα αλλά και τη νύχτα με τους ρυθμούς σάλσα διάχυτους σε όλη την πόλη.

Το Πουέρτο Ρίκο ξεχωρίζει για τις αμμώδεις παραλίες του με τα πεντακάθαρα τιρκουάζ νερά που ξεκουράζουν και ανανεώνουν τους επισκέπτες. Στην κορυφή βρίσκονται η χρυσή ακτή Playa Flamenco -μια από τις ωραιότερες παραλίες τού κόσμου- και η Playa Isla Verde που είναι σαν ένα μικρό βραζιλιάνικο κομμάτι. Θα βρείτε βέβαια πολλές άλλες υπέροχες παραλίες για να επισκεφτείτε και να απολαύσετε βουτιές και ηλιοθεραπεία.

Λίγες εμπειρίες μπορούν να προκαλέσουν δέος όπως το να επιπλέετε στα σκοτεινά νερά το βράδυ, μέσα σε ένα θόλο αστεριών. Σε πολλούς κόλπους τού Πουέρτο Ρίκο παρατηρείται το φαινόμενο της βιοφωταύγειας. Βιοφωταύγεια ή βιοφωτισμός (bioluminescence) χαρακτηρίζεται η δημιουργία φωτός σε διάφορα μήκη κύματος που εκπέμπεται από διάφορους ζώντες οργανισμούς. Το φαινόμενο της βιοφωταύγειας παρουσιάζεται σε πολλές βιο-ομάδες όπως οι πυγολαμπίδες και σε διάφορους θαλάσσιους οργανισμούς. Για την απόλυτη εμπειρία επισκεφτείτε τον κόλπο Vieques.

Το αγαπημένο άθλημα των κατοίκων τού νησιού είναι το μπέιζμπολ, για αυτό θα δείτε πολλά υπερμεγέθη γήπεδα μπέιζμπολ σε πολλά σημεία. Ευκαιρία λοιπόν να παρακολουθήσετε κάποιον αγώνα!

Απολαύστε ένα μαγικό ηλιοβασίλεμα παρέα με ένα ποτό με βάση το ρούμι. Επιλέξτε pina colada ή cuba libre. Βρείτε την πιο όμορφη βεράντα και δείτε τον ήλιο να χρωματίζει τη θάλασσα απολαμβάνοντας ένα παγωμένο εξωτικό ποτό.

Τα πιο όμορφα μέρη για να εξερευνήσετε τον υπέροχο κόσμο τού βυθού βρίσκονται λίγο πιο μακριά από τις τουριστικές περιοχές, στα απέναντι μικρά νησιά, στην ανατολική και νότια ακτή. Για τα πιο όμορφα κοράλλια (ειδικά εσείς που τα συλλέγετε) να πάτε νοτιοδυτικά. Το πρωί τα νερά είναι πολύ καθαρά και ήρεμα και θα έχετε ορατότητα σε βάθος 75 ποδιών. Πολύχρωμα ψάρια, κοράλλια και ο εξωτικός βυθός σάς περιμένουν!

Το Ponce, γνωστό ως Το Μαργαριτάρι Τού Νότου, μπορεί να υπερηφανεύεται για την πληθώρα των μουσείων του. Ξεχωρίζει το Museo de la Música Puertorriqueña, το Hacienda Buena Vista και το καλύτερο μουσείο μοντέρνας τέχνης τής Καραϊβικής, Museo de Arte de Ponce.

Τα παγκόσμιας κλάσης εστιατόρια SoFo (‘South of Fortaleza) εντυπωσιάζουν τους πελάτες με τα πιο εμπνευσμένα πιάτα υψηλής γαστρονομίας στην Καραϊβική. Γευτείτε παραδοσιακές γεύσεις τού νησιού και απολαύστε ένα αξέχαστο γεύμα (ειδικά αν είστε γκλαμουράτοι πειρατές).

Για να δείτε όλα τα σιντριβάνια, τις ιστορικές πλατείες, τα αποικιακά κτίρια και όλα τα διαμάντια αρχιτεκτονικής τού Πουέρτο Ρίκο, θα χρειαστεί να μείνετε εκεί πάνω από μήνα (για τολμήστε!). Αν έχετε κάποιο χρόνο για περιήγηση (που δεν το βλέπω) πέρα από το Old San Juan, να πάτε στο Plaza Las Delicias στο Ponce, ένα μέρος με αγάλματα, αποικιακά ιστορικά κτίρια και το διάσημο Fuente de los Leones.

Τροπική πυκνή βλάστηση, λόφοι, καταρράκτες, συνθέτουν το μοναδικό αληθινό τροπικό δάσος των Ηνωμένων Πολιτειών, ένα μέρος ιδανικό για βόλτα. Θα βραχείτε, επομένως φορέστε αδιάβροχο και πάρτε μαζί σας κιάλια, αφού 26 είδη πτηνών υπάρχουν μόνο σε αυτό το δάσος και πουθενά αλλού σε όλο τον κόσμο. Θα πρέπει να προσπαθήσετε και να παρατηρήσετε πολύ καλά για να δείτε έναν Πουερτορικανό παπαγάλο, ένα από τα 10 πτηνά υπό εξαφάνιση. Αν δεν τον εντοπίσετε μη στενοχωρηθείτε. Δείτε τον δικό μας Ρόκο και θα καλυφθείτε. Τέτοιος είναι. Για περισσότερες πληροφορίες θα βρίσκεται πάντα στην διάθεσή σας η επιστημόνισσα ξεναγός μας.

Εγώ έχω να διεκπεραιώσω κάτι παλιές υποθέσεις εδώ και ίσως να χαθούμε για κάποιες μέρες. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να το ρίξετε στις κραιπάλες. Να είστε πάντα σε επιφυλακή, πρώτον για να μην έρθουν στα μουλωχτά τίποτα ωχτροί και μας βουτήξουν το σκαρί μας, γιατί μετά θα πρέπει να συνεχίσουμε κολυμπώντας την περιήγηση στην Καραϊβική, στον υπόλοιπο κόσμο και εν συνεχεία στους γαλαξίες τού σύμπαντος και δεύτερον γιατί δεν ξέρετε ποια στιγμή θα σημάνει το σάλπισμα της αναχώρησης και μπορεί αυτό να γίνει τελείως αιφνιδιαστικά. Γι' αυτό το ξεσάλωμα με μέτρο παρακαλώ και να είστε διαρκώς σε επαγρύπνηση. Βγάλτε και καμιά βάρδια για να έχουμε ήσυχο το κεφάλι μας. Τώρα, αν κάτι δεν πάει καλά και με δείτε να αργώ περισσότερο από το φυσιολογικό, έχετε δύο λύσεις. Ή αράζετε εδώ, πουλάτε το πειρατικό μαζί με τα λάφυρα και τις προμήθειες και με τα φράγκα αγοράζετε καλύβα στην παραλία ή από κοινού, με την εμπειρία που έχετε πια αποκτήσει, αναλαμβάνετε τις ευθύνες και την κοπανάτε μόνοι σας για την κολασμένη συνέχεια…

Καλή διαμονή ωρέ μεθυσμένο ασκέρι!

12 σχόλια:

  1. Πω πω πάμε σε παράδεισο κυριολεκτικά.
    Οι πιο περιεκτικές και χρήσιμες πληροφορίες είναι αυτές Καπετάνιε.
    Θα περάσουμε τρελλά! :-)
    Θα βγαίνουμε κατά ομάδες ώστε να φυλάνε οι μισοί το πλοίο. Ο παπαγάλος θα γίνει ταχυδρομικό περιστέρι για τις έκτακτες ειδοποιήσεις και ο γάτος θα ορμά στους παρείσακτους.
    Να μελετήσουμε, να αφυπνιστούμε, να οργανωθούμε, να ανταλλάξουμε εμπειρίες.
    ΥΓ. στα σοβαρά τώρα, μια ωραία άσκηση για την επίφυση και μιας και θα "πεθάνουμε" απ΄τις όμορφες ανατολές και τα ηλιοβασιλέματα, είναι η εξής: για 40 μέρες παρατηρούμε κατάματα τον ήλιο στην ανατολή ή στη δύση του για 5 min...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ ξεκινάω την άσκηση από το αυριανό ξημέρωμα.
      Συμβουλή δικιά σου και θα την αφήσω να περάσει έτσι;
      Κατάματα είπες, έτσι; Εντάξει... κατάματα...

      Διαγραφή
  2. ΚΑΛΗΜΕΡΑ με όλα τα χρώματα της Ανατολής!!!
    Εσύ να κοιτάς Κατάματα τον Ήλιο σε κάθε του Ανατολή
    και να μην ανησυχείς για Τίποτα...
    και οι βάρδιες θα βγούνε και το σκαρί μας
    λαμπίκο θα το βρεις και ο μάγειρας πάντα στη θέση του θα είναι
    και στις επάλξεις για την επόμενη Γιορτή! :)))
    Φιλλλλλλιά Πειρατή!!! :ο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν σου κρύβω ότι είχα ανησυχήσει μήπως σε έκλεψαν τίποτα άγριοι ιθαγενείς και ετοίμαζα επιχείρηση να σε απελευθερώσω. Αλλά να που ήρθε αυτή η τόσο ζεστή σου καλημέρα και γύρισε η καρδιά μου στη θέση της :-)

      Θα τον κοιτάζω τον ήλιο κατάματα και μάλιστα πολύ περισσότερο από τα 5 min που συστήνει η γιατροπειρατίνα μας και το ίδιο προτείνω να κάνουμε όλοι μας. Και να δούμε ποιος θα αντέξει περισσότερο. Εκείνος ή εμείς :-)

      Φυσικά και δεν ανησυχώ για τίποτα όταν έχω εσάς στο πλάι μου. Και ευελπιστώ, εκτός από λαμπίκο και όλα στη θέση τους, να βρω και καμιά παράξενη τουρτίτσα σοκολάτα να με παραμένει, αφού ο μάγειρας παραμένει στις επάλξεις :-)

      Καλημέρα πολύχρωμη κι από μένα πειρατίνα μου και αμέτρητα φιλιά...

      Διαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κάπου στα ανοιχτά της Κόπα Καμπάνα θα παραμονεύω ...

    Εν πλήρει σιγή θα παρεισδύσω στο πειρατικό σας όταν μετά το γλυκό μεθύσι θα σας έχει αποπλανήσει ένας καθησυχαστικός και λυτρωτικός Τροπικός Ύπνος ερωτευμένων Πειρατών.....


    ~Promise~

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπάρχει στο αίμα σου η μπέσα η πειρατική. Μόνο οι μπεσαλήδες πειρατές δίνουν το στίγμα τους και προειδοποιούν για τις προθέσεις τους τον αντίπαλό τους.
      Και μόνο αυτοί έχουν τα κότσια να υπόσχονται.

      Εμείς πάντα βγάζουμε βάρδια κάποιον ξεμέθυστο για να φυλάμε τα νώτα μας από παρόμοιους αιφνιδιασμούς.
      Όμως, στην περίπτωσή σου μπορεί και να μη το κάνουμε :-)

      Διαγραφή
  5. Μμμμμ..τι ωραίο το Πουέρτο Ρίκο...!
    Ωραία τα κοράλλια, τέλειες και οι παραλίες. Βιοφωταύγεια έχουμε καλέ και στη Χαλκιδική. Θα σας δείξω όταν θα πάμε για το θησαυρό που λέγαμε.
    Αλλά κάτι με τραβάει εκεί στα γήπεδα του μπέισμπολ. Να παίξουμε κι εμείς κανάν αγώνα να ξεμουδιάσουμε λίγο μιας και ο καπετάνιος έκανε μέχρι τώρα όλη τη δουλειά. Κι αν υπάρχει ήδη πειρατική ομάδα εμείς θα είμαστε πιο τρομακτικοί και θα κερδίσουμε κάθε αντίπαλο. Μοιάζει πολύ το μπείσμπολ με την πειρατική ζωή αλλά όσο ωραίο κι αν είναι, δε θα μας πάρει μακριά απ'τη θάλασσα.
    Τον επόμενο αγώνα απ'ό,τι φαίνεται θα τον δώσουμε στην Κόπα Καμπάνα, ακόμα και μεθυσμένοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και τι έχει να ζηλέψει η Χαλκιδική δηλαδή από το Πουέρτο Ρίκο; Μη κοιτάς που το εκθειάζουμε επειδή βρισκόμαστε στα νερά του :-)

      Στην Κόπα Καμπάνα θα σφαχτούμε για τα καλά. Είτε με τα σπαθιά μας είτε με τα μπαστούνια τού μπέισμπολ. Πάντα μεθυσμένοι. Αφού μεθυσμένοι παλεύουμε καλύτερα και στο τέλος πάντα νικάμε :-)

      Διαγραφή
    2. Έτσι ακριβώς! Σαν-Χουάν θες; Σαν-Μαρίνο, Σαν-Τροπέ;
      Σαν-τη Χαλκιδική δεν έχει!

      Διαγραφή
  6. Τι όμορφαααα!! αυτό το μέρος είναι ότι χρειαζόμουν!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου αρέσει... Έχεις μπόλικο χρόνο στη διάθεσή σου για να το απολαύσεις... Να μου πεις τις ανακαλύψεις που θα κάνεις για να μαθαίνω κι εγώ :-)

      Διαγραφή

Αν ανήκεις στο πλήρωμα πες ό,τι θέλεις και γρήγορα στο κατάστρωμα.
Αν είσαι επιβάτης χαλάρωσε και απόλαυσε το ταξίδι.
Αν είσαι ναυαγός στη μέση τού πελάγου κράτα γερά και πιάσε το σκοινί.
Αν είσαι πειρατής και σκέφτηκες να μας κουρσέψεις κάνε στροφή και άλλαξε πορεία πριν το μετανιώσω...