Με πέντε μέρες καθυστέρηση, λόγω μιας απρόοπτης βλάβης στο πηδάλιο, φτάνουμε σε λίγο στη Μαδαγασκάρη. Σε δυο ώρες σχεδόν, θα έχουμε δέσει στο λιμάνι της Μαροαντσέτρα. Ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο με κατεύθυνση αριστερά από το σημείο αποβίβασης και διανύοντας λιγότερο από μισή ώρα δρόμο περίπου, όπου θα στρίψετε δεξιά προς τα ηπειρωτικά του νησιού και θα προχωρήσετε για ένα τεταρτάκι ακόμα, θα βρείτε την πρωτεύουσα της χώρας, το περίφημο Ανταναναρίβο.
Λιμάνι Μαροαντσέτρα
Η διαδρομή μας από την Αγία Ελένη μέχρι τη Μαδαγασκάρη
Παράξενος τόπος που σε ταξιδεύει πίσω στον Μεσαίωνα, ξεχωρίζει για τη μοναδική χλωρίδα και πανίδα του καθώς και για τα παράξενα έθιμα που ξεκινούν από τα απειράριθμα ταμπού (τα fady) και φθάνουν ως τη μαύρη μαγεία.
Τα τελευταία 30 χρόνια η αστυφιλία αποτελεί πραγματικότητα για τη νησιωτική χώρα. Τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα είναι η πρωτεύουσα Ανταναναρίβο και η Φιαναραντσόα. Υπάρχουν επίσης και άλλες σημαντικές πόλεις κοντά στα λιμάνια, όπως οι:
Αντσιρανανά, πρωτεύουσα φερώνυμης επαρχίας, που βρίσκεται στα βόρεια του νησιού. Αποτελεί έδρα του περιφερειακού τμήματος του Πανεπιστημίου της Μαδαγασκάρης. Είναι κτισμένη στο βάθος ενός κόλπου στον Ινδικό Ωκεανό και αποτελεί τουριστικό κέντρο, με αεροδρόμιο, βιομηχανίες και παλιές γραφικές συνοικίες. Ονομαζόταν παλαιότερα Ντιέγκο Σουάρεζ, προς τιμήν του ομώνυμου Πορτογάλου θαλασσοπόρου.
Μαχατζάνγκα (πρώην ονομασία: Ματζούνγκα), επίσης πρωτεύουσα επαρχίας, στα βορειοδυτικά του νησιού και δεύτερο σε σπουδαιότητα εμπορικό κέντρο και λιμάνι. Ιδρύθηκε από Άραβες το 18ο αιώνα. Μεταξύ άλλων διαθέτει χημικές εγκαταστάσεις, κολέγιο εκπαίδευσης, τεχνικές σχολές και διεθνές αεροδρόμιο.
Τόλιαρι ή Τολιάρα, στα νοτιοδυτικά, έδρα επαρχίας, στο παρελθόν ονομαζόταν Τουλεάρ. Αποτελεί εμπορικό κέντρο και διαθέτει υπέδαφος πλούσιο σε ορυκτά. Ανάμεσα στα άλλα λειτουργεί αεροδρόμιο, λιμάνι και κέντρο ωκεανογραφικών ερευνών.
Φιαναραντσόα, στα νοτιοανατολικά της χώρας. Αποτελεί έδρα ομώνυμης επαρχίας και είναι κτισμένη στις υπώρειες του Αντριντζίτρο, σε υψόμετρο 1.200μ. Παράγει ρύζι, καπνό και καφέ. Υπάρχουν επίσης βιομηχανίες επεξεργασίας τροφίμων. Η νέα πόλη είναι κτισμένη γύρω από σιδηροδρομικό σταθμό.
Η νησιωτική χώρα αποτελείται από το νησί με το ίδιο όνομα και από άλλα μικρότερα. Σε γενικές γραμμές η Μαδαγασκάρη φαίνεται ως ένας μεγάλος βραχώδης όγκος με κλίση προς τη δύση. Μπορεί κανείς να διακρίνει πέντε γεωγραφικές περιοχές: την ανατολική ακτή, την περιοχή του υψιπέδου Τσαρατανάνα (Tsaratanana Massif), τα κεντρικά υψίπεδα, τη δυτική ακτή και το νοτιοδυτικό τμήμα.
Το υψόμετρο κυμαίνεται από 1.000 ως 1.500 μέτρα στο κεντρικό τμήμα του νησιού και φτάνει τα 2.000 μ. Στα ανατολικά οι συνθήκες που επικρατούν είναι δυσχερείς για την ανθρώπινη διαβίωση εξαιτίας του κλίματος, που είναι θερμό και υγρό. Παρόλ’ αυτά, στην εν λόγω περιοχή καλλιεργήθηκαν, αρχικά από τους Άραβες και στη συνέχεια από τους Ινδούς και τους Ευρωπαίους, διάφορα φυτά όπως καφές, ζαχαροκάλαμο και μπαχαρικά. Στα νοτιοδυτικά του νησιού, από το Ακρωτήριο Αγίου Βικεντίου ως το Ακρωτήριο Αγίας Μαρίας, βρίσκονται οι πλέον άγονες περιοχές του νησιού.
Στα βόρεια εκτείνεται το όρος Άμπρε και η ευρύτερη περιοχή ονομάζεται Μεγάλες Γαίες. Εκεί το κλίμα και το υψόμετρο ευνοούν τη βλάστηση, που ξεκινά από δάση αειθαλών δέντρων και καταλήγει σε δάση με φυλλοβόλα δέντρα και σε σαβάνες με μπαομπάμπ. Υπάρχει επίσης κοντά στο Άμπρε μια λοφώδης και πεδινή περιοχή, που ορίζεται στα νοτιοανατολικά από το όρος Τσαρατανάνα (2.876 μ.), όπου βρίσκεται η κορυφή Μαρομοκότρο, η ψηλότερη στο νησί. Τέλος η ακτή πλαισιώνεται από διάφορα νησιά, μεταξύ των οποίων και το ηφαιστειογενές νησί Νόζι Μπε.
Το ανατολικό και το δυτικό τμήμα της Μαδαγασκάρης διαρρέεται από διάφορους ποταμούς με μεγαλύτερο τον Μανανάρα και άλλους όπως ο Μανγκόρο, ο Μανινγκόρι, ο Μαχαβάβι, ο Μπετσιμπόκα, ο Τσιριμπιχίνα, ο Ονιλάχι, ο Μάνια και ο Μανγκόκι, που είναι και μεγαλύτερος σε μήκος. Μεγαλύτερη λίμνη είναι η Αλαότρα, μήκους 40 χλμ.
Μπαομπάμπ
Το νησί το βρήκαν πρώτοι οι άραβες έμποροι γύρω στο 1.000 μ.Χ. και μετά ακολούθησαν οι μεγάλοι πορτογάλοι θαλασσοπόροι Βάσκο ντε Γκάμα και Ντιέγκο Ντίας που πλέοντας για την Ινδία ξεμπάρκαρε με δυνατή φουρτούνα και το ονόμασε Άγιο Λαυρέντιο. Στο νότιο μέρος του νησιού, δίπλα στην πόλη του Fort Dauphin, επισκεφθείτε αργότερα το Φορτ ντε Πορτουγκάλς, το παλαιότερο ευρωπαϊκό εποικιστικό κτίσμα που κατασκευάστηκε ώστε να έχουν τα πλοία της Λισαβόνας ένα ασφαλές καταφύγιο στα ταξίδια του περίπλου της Αφρικής με προορισμό τα αμύθητα πλούτη της Ινδίας.
Κλιματολογικά παρατηρούνται δύο εποχές. Μια ξερή, από τον Μάιο ως τον Οκτώβριο, και μία θερμή, από τον Οκτώβριο μέχρι τον Μάιο. Κυκλώνες διασχίζουν πολύ συχνά τη χώρα. Τον Ιανουάριο του 2009 το δυτικό τμήμα της χώρας επλήγη από τροπικό κυκλώνα, με το όνομα Φανέλε, που προκάλεσε πλημμύρες και καταστροφές και ανάγκασε τουλάχιστον 2.800 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Λίγο αργότερα, τουλάχιστον 9 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 36.000 επλήγησαν από το πέρασμα της τροπικής θύελλας "Τζέιντ", στα ανατολικά της χώρας. Το νησί επλήγη νωρίτερα και από τρίτο κυκλώνα, τον "Έρικ", ενώ οι νεκροί ανήλθαν σε 9.
Παλαιότερα, η βλάστηση στο νησί ήταν εκτεταμένη, σε αντίθεση με σήμερα. H εκδάσωση, οι δασικές πυρκαγιές, η μειωμένη παραγωγικότητα του εδάφους και η διάβρωσή του, απειλούν πλέον τη χλωρίδα στο νησί. Δάση υπάρχουν σήμερα σε υψόμετρο από 800 ως 1.500 μ. Τα νοτιοδυτικά εδάφη είναι πιο άγονα, με αγρωστώδη και μεγάλα μπαομπάμπ. Αντίθετα, στις ψηλότερες περιοχές επικρατούν ξηρόφιλοι θάμνοι, όπως οι ρουβίδες και οι ερεικίδες. Γνωστός είναι και ο φοίνικας ravanela madagascariensis, που λέγεται και "φοίνικας του ταξιδιώτη". Τέλος, πολλά δέντρα, όπως ευκάλυπτοι, έχουν εισαχθεί από άλλες χώρες.
Μπαομπάμπ
Πέρα από τη χλωρίδα, η χώρα έχει να παρουσιάσει αξιόλογη όσο και σπάνια πανίδα. Αξιοσημείωτο είναι ότι στο νησί ζουν πολλά ζώα που σχετίζονται περισσότερο με την ινδική χερσόνησο παρά με την Αφρική. Πολλά ζώα είναι ενδημικά, όπως ο απειλούμενος με εξαφάνιση λεμούριος προπίθηκος και τα πτηνά Epiornis, που εξαφανίστηκαν πριν από μερικούς αιώνες. Οι άραβες θαλασσοπόροι και γεωγράφοι ήξεραν από το 1.000 μ.Χ. για το τεράστιο αυτό νησί και ο πρώτος Ευρωπαίος που ανέφερε τη Μαδαγασκάρη στην περιγραφή του μυθικού ταξιδιού του στην Κίνα ήταν ο Μάρκο Πόλο που μίλησε για τους "γρύπες", τα φτερωτά τέρατα. Το 1.850 βρέθηκε στο νότιο μέρος του νησιού αυγό αυτού του περιλάλητου πουλιού που μεταφέρθηκε άθικτο στο Παρίσι. Ήταν 8 φορές μεγαλύτερο από το αυγό της στρουθοκαμήλου που είχε μήκος 35 εκατοστά του μέτρου. Οι παλαιοντολόγοι το ονόμασαν Aepyornis Maximus και υπολογίζουν ότι είχε 3 μέτρα ύψος και ζύγιζε 500 κιλά. Υπολογίζεται ότι το αυγό του Aepyornis maximus, αν γινόταν ομελέτα, θα έφτανε για να φάνε 150 άνθρωποι (Brown 1978). Σπάνια ζώα που απαντώνται είναι, από τα φυτοφάγα, ο αγριόχοιρος (του είδους Potamochoerus porcus) και τα σαρκοφάγα της οικογένειας των βιβεριδών (μοσχογαλές) που προκαλούν μεγάλες καταστροφές. Πίθηκοι δεν υπάρχουν στο νησί, αλλά αντικαθίστανται από τους λεμούριους. Αναφορικά με τα ερπετά, στο νησί διαβιούν 32 είδη χαμαιλέοντα, ενώ απουσιάζουν οχιές και σαύρες. Αξίζει να σημειωθεί και η ύπαρξη πολλών και σπάνιων ειδών ψαριών, όπως το απειλούμενο με εξαφάνιση Pachypanchax omalonotus.
Σήμερα δεν πρόκειται να συναντήσετε αυτά τα μυθικά πουλιά, αλλά μπορείτε να κάνετε μια επίσκεψη στο νότιο μέρος του νησιού, στο εθνικό πάρκο Μπερεντί (τα καλύτερα πάρκα είναι αυτά που ανήκουν και τα διαχειρίζονται ξένες εταιρείες) για να γνωρίσετε τους μοναδικούς στον κόσμο λεμούριους. Αυτοί οι χαριτωμένοι μικρόσωμοι πίθηκοι είναι το ζώο που έχει κάνει πασίγνωστη τη Μαδαγασκάρη. Οι λεμούριοι είναι προπίθηκοι, που λόγω απομόνωσης του νησιού σταμάτησαν σε αυτό το στάδιο εξέλιξης. Είναι κάτι μεταξύ πιθήκου και σκίουρου, με μακριά θυσανωτή ουρά, που τους βοηθά να πηδάνε στα κλαδιά των δέντρων ως και 10 μέτρα. Υπάρχουν 30 γνωστά είδη λεμούριων με διαφορετικά χρώματα, είναι όλα φυτοφάγα και ζουν πάνω στα δέντρα. Ο πιο εντυπωσιακός και αγαπημένος για τα παιχνίδια του είναι ο Lemourien Sifake που με το ερωτικό του κάλεσμα (ακούγεται 30 χλμ. μακριά) αναστατώνει τα δάση. Ο Sifaka του Verreaux, τo είδος λεμούριου που οι άνθρωποι στην περιοχή Androy της νότιας Μαδαγασκάρης αποκαλούν "χορευτή", έχει υπόλευκη γούνα και μαύρο πρόσωπο. Μοιάζει λίγο με πίθηκο vervet ή με σιαμαία γάτα, που όμως έχει τη δυνατότητα να περπατά με τα πίσω πόδια της. Εκτός από να πηδάνε από δέντρο σε δέντρο, τα ζώα αυτά για έναν περίεργο λόγο αρέσκονται στο να εκτελούν χορευτικές κινήσεις εδάφους, τρεκλίζοντας με τα χέρια στον αέρα, εξ ου και το παρατσούκλι "χορευτής". Μια ντόπια, παραδοσιακή ιστορία για την προέλευσή τους λέει ότι κάποτε, μια κακιά μητριά χτύπησε τη θετή της κόρη στο πρόσωπο με μια κουτάλα. Το χτύπημα ήταν τόσο δυνατό που την πέταξε στα δέντρα. Αυτή και οι απόγονοί της έμειναν για πάντα πάνω στα δέντρα, με μαύρες μάσκες στα πρόσωπά τους, μακριά από την ανθρώπινη παρακμή. Αυτή η ιστορία έχει ενδιαφέρον γιατί δίνει αξιοπρέπεια στους λεμούριους, ένα είδος που συναντάται μόνο στη Μαδαγασκάρη, ενώ προτείνει ότι είναι κατά κάποιο τρόπο εξελιγμένοι σε σχέση με τους ανθρώπους και ζουν στα δέντρα από λογική επιλογή. Στην πραγματικότητα, τα ζώα αυτά προέρχονται από κοινούς πρόγονους με τους πιθήκους, αλλά επέλεξαν διαφορετική εξελικτική οδό μετά την αποκοπή της Μαδαγασκάρης από την υποθετική υπερ-ήπειρο Gondwanaland πριν από εκατομμύρια χρόνια.
Λεμούριοι
Η Μαδαγασκάρη έχει ακόμη 28 είδη νυχτερίδας και εδώ ζει "η ιπτάμενη αλεπού", που είναι η μεγαλύτερη νυχτερίδα του κόσμου.
Η ιδιαιτερότητα της Μαδαγασκάρης ως φυσικού περιβάλλοντος, που την κάνει να ξεχωρίζει μέσα στον κόσμο, οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στην απομόνωσή της, που της εξασφάλισε πλήθος από μοναδικά στον κόσμο οικοσυστήματα. Όπως γράφουν οι γεωλόγοι και οι αρχαιολόγοι, πριν από 250 εκατομμύρια χρόνια, η Πανγαία, δηλαδή η αρχική μάζα ξηράς στον πλανήτη μας, έσπασε σε δύο υπερηπείρους, την Gondwana και τη Laurasia. Κάποτε, στα επόμενα 65 εκατ. χρόνια, η Gondwana υπό την πίεση τρομακτικών τεκτονικών σεισμών άρχισε να κατευθύνεται προς τον Βορρά χάνοντας στην πορεία της μεγάλα κομμάτια γης, με πρώτα την Αυστραλία και την Ανταρκτική που μετακινήθηκαν προς Νότο. Λίγο αργότερα ένα άλλο κομμάτι, η Ινδία, κινήθηκε βόρεια προς τη Laurasia, ενώ στα 165 εκατ. χρόνια η Νότια Αμερική χωρίστηκε από την Αφρική και η Μαδαγασκάρη, που αποτελούσε μια προέκταση της Σομαλίας, ξεχώρισε και απομονώθηκε σαν νησί στη σημερινή της μορφή.
Αυτή η απομόνωση σε συνδυασμό με το ότι δεν κατακλύστηκε από παγετώνες ούτε ερημώθηκε η βλάστησή της από δεινόσαυρους, εξηγεί τη μοναδικότητα της χλωρίδας και πανίδας του νησιού. Έτσι από τα 4.100 γνωστά είδη του φυτικού βασιλείου που απαντούν στο νησί, τα 3.000 είναι αποκλειστικά δικά της και δεν υπάρχουν σε κανένα άλλο μέρος της Γης. Από τα 250 είδη πτηνών τα 125 είναι αποκλειστικά της Μαδαγασκάρης, το ίδιο ισχύει και στα ζώα και στα ερπετά, με πιο παράξενα είδη τους περίφημους λεμούριους, τους χαμαιλέοντες, τις χελώνες κλπ. Είναι ένα θαυμαστό εργαστήριο της φύσης όλη η Μαδαγασκάρη, όπου μπορείς να μελετήσεις τη χλωρίδα και την πανίδα που υπήρχε πριν από εκατομμύρια χρόνια σε όλο τον πλανήτη και τώρα έχει εξαφανισθεί από παντού. Το λένε οι ειδικοί και δεν είναι λίγοι οι τουρίστες που την επισκέπτονται γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο, ούτε είναι τυχαίο ότι έχει περίφημους βοτανικούς κήπους με σαρκοβόρα φυτά.
Στο νότιο μέρος του νησιού και προτού μπείτε στο πάρκο Μπερεντί, θα περάσετε την παράξενη και άνυδρη περιοχή του Androy (η γη των αγκαθιών). Εκεί όλοι πεινούν και διψούν αλλά είναι άνθρωποι δυνατοί και περήφανοι. Πιο κάτω θα μπείτε στα στοιχειωμένα δάση των κάκτων. Όλες οι πλαγιές είναι γεμάτες από ψηλόκορμους κάκτους μοναδικούς στον κόσμο, που το επιστημονικό τους όνομα είναι Didiezeacees. Είναι σαν λόγχες και χρησιμοποιούνται από τους ιθαγενείς ως ξυλεία για το χτίσιμο σπιτιών.
Πολλές περιοχές έχουν ανακηρυχθεί προστατευόμενες και άφθονα είναι τα περιβαλλοντικά πάρκα. Τέτοια είναι το Εθνικό Πάρκο Ισάλο, το Εθνικό Πάρκο Ρανομαφάνα και το Περιβαλλοντικό Πάρκο Τσίνγκι Ντε Μπεμαράχα, το οποίο ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την ΟΥΝΕΣΚΟ το 1990.
Λέγεται ότι το Ανταναναρίβο είναι γνωστό για τις καταθλιπτικές επιδράσεις του σε άτομα που υποφέρουν από τα νεύρα τους. Διάφορα αίτια, που έχουν σχέση με μαγνητικά πεδία, το υψόμετρο (1.469 μ.), τις υπεριώδεις ακτίνες και τους ανέμους, προκαλούν μελαγχολία και κατάθλιψη. Όλες αυτές οι προλήψεις και οι μύθοι προφανώς γράφτηκαν για να καταστήσουν προσεκτικούς τους μεμονωμένους ταξιδιώτες. Μια βόλτα κάτω από τον λαμπερό ήλιο των τροπικών στην άνω πόλη, στα στενά δρομάκια, στα πλίνθινα σπίτια στο χρώμα της τερακότας και στην πολύχρωμη αγορά του Ανακέλι όπου το μάτι αιχμαλωτίζει τα πανέμορφα χειροποίητα αντικείμενα, τα τρόφιμα, τα κοσμήματα και τα υφαντά, αρκεί για να σας βάλει στη μαγεία αυτού του παράξενου τόπου.
Ανταναναρίβο
Η Μαδαγασκάρη είναι στο νότιο ημισφαίριο και ο Αύγουστος είναι περίπου σαν τον δικό μας Φεβρουάριο αλλά πολύ πιο ζεστός λόγω των Τροπικών, αφού το νησί βρίσκεται από 12,5 ως 20 μοίρες κάτω από τον Ισημερινό.
Είναι ένα κόκκινο νησί με υψίπεδα και εύφορες πεδιάδες στα δυτικά και με τροπικά δάση στα ανατολικά. Η Μαδαγασκάρη δεν συγκρίνεται ούτε με την Αφρική ούτε με την Ασία. Είναι μια παράξενη χώρα, με παράξενους ανθρώπους.
Οι Μαλαγάσιοι, όπως ονομάζονται οι κάτοικοι του νησιού, έχουν προέλθει από πολλές προσμείξεις φυλών από Βορρά και Νότο, από Δύση και Ανατολή, έτσι ώστε η εθνότητα που σχηματίστηκε να είναι κάτι το ξεχωριστό. Οι Μαλαγάσιοι δεν έχουν εκείνο το πρωτόγονο βλέμμα ούτε τη νωθρότητα των μαύρων της Αφρικής αλλά ούτε και τη δραστήρια κίνηση των Ασιατών. Είναι πάντως ήπιοι και ευγενικοί με τους ξένους που τους χαιρετούν με "bonjour" ή "bonsoir". Η γαλλική άλλωστε είναι η δεύτερη επίσημη γλώσσα του κράτους. Η συμπεριφορά τους μοιάζει ευρωπαϊκή και κουβαλούν με αξιοπρέπεια και καρτερία τη φτώχεια τους.
Από θρησκευτικής πλευράς το 52% του πληθυσμού είναι ανιμιστές, που πιστεύουν ότι όλα τα πράγματα είναι έμψυχα και θεωρούν ότι οι νεκροί ζουν ανάμεσα στους ζωντανούς, θεωρούν ότι οι πρόγονοι είναι θεοί, ενώ μία από τις πιο εντυπωσιακές τελετές που διατηρείται μέχρι σήμερα είναι η φαμαντιχάνα (ταφή) κατά την οποία -μεταξύ άλλων- τα λείψανα των νεκρών τυλιγμένα σε μεταξωτά σάβανα μεταφέρονται μακριά από τον οικογενειακό τάφο για να τιμηθούν σε φαντασμαγορικές γιορτές με χορό και τραγούδι που κρατάνε μέρες. Το υπόλοιπο 41% είναι χριστιανοί και το 7% μουσουλμάνοι.
Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι οι πρώτοι έποικοι που έφθασαν στο νησί δεν ήταν από την κοντινή Αφρική (που χωρίζεται από τη Μαδαγασκάρη με το στενό της Μοζαμβίκης μήκους 400 χλμ.) αλλά "ναυτικά φύλα" από την Ινδονησία και πιθανώς από την Πολυνησία που ταξίδεψαν με τα πρωτόγονα σκάφη τους 6.400 χλμ. στον ταραγμένο Ινδικό ωκεανό. Τα 21 εκατομμύρια των σημερινών κατοίκων της πάντως ανήκουν σε 18 φυλές, με κυρίαρχη την περήφανη αλλά και σκληρή φυλή των Μερίνα (που έδωσε περίφημους πολεμιστές, βασιλιάδες, αλλά και αυταρχικές βασίλισσες σαν την καταραμένη Ραναβαλούν που εκθρόνισαν οι Γάλλοι) που κατοικεί στην πρωτεύουσα και στα γύρω βουνά ασχολούμενη με τη γεωργία και με την κτηνοτροφία με τα περίφημα zebu (βόδια με μεγάλες καμπούρες). Τα βόδια είναι για τους Μερίνα σύμβολα του πλούτου και της δύναμης. Όποιος δεν έχει βόδια δεν κατέχει καλή κοινωνική θέση, ο κόσμος δεν τον σέβεται και δεν είναι σε θέση να τιμήσει τους προγόνους του με θυσίες ζώων.
Αργότερα ήλθαν στο νησί πληθυσμοί από την Ινδία και την Αφρική που κατοικούν κυρίως στα ανατολικά του νησιού αλλά και στις πεδιάδες της δυτικής ακτής όπου καλλιεργούν βανίλια (η Μαδαγασκάρη είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας βανίλιας στον κόσμο), καφέ, ρύζι αλλά και δημητριακά. Σήμερα, εκτός από τους Μερίνα (λέγονται και Χόβα), υπάρχουν μικρότερες εθνότητες, όπως οι Μπετσιλέο, οι οποίοι ζουν στα ανατολικά. Στις παράκτιες περιοχές ζουν οι Κοτιέ, με εκπροσώπους τους Μπεσιμιτσαράκα και τους Σακαλάβα. Τέλος στη χώρα ζουν Κομόριοι, Γάλλοι, Ινδοί, Κρεολοί και άλλοι.
Το Ανταναναρίβο, η πρωτεύουσα του νησιού, είναι χτισμένο πάνω στα κεντρικά υψίπεδα (από 1.245 ως 1.469 μ.) και είναι μια γραφική πόλη παρ' ότι ο τουρίστας ενοχλείται από την έκδηλη φτώχεια που θυμίζει γειτονιές ινδικών πόλεων. Η κάτω πόλη, με τη λεωφόρο της Ανεξαρτησίας, τη λίμνη με τα νούφαρα, τα μεγάλα πάρκα, τις πολυτελείς βίλες των ξένων πρεσβειών, τα οικοδομήματα της αποικιοκρατίας, θυμίζει Γαλλία, αλλά οι τουρίστες προτιμούν να περιδιαβαίνουν την άνω πόλη με τα ομοιόμορφα ψηλόστεγα σπίτια της, με τα μικρά παράθυρα και τα ξύλινα μπαλκόνια, που όλα είναι χτισμένα από πλίθες με το ψημένο χρώμα της τερακότας.
Ανταναναρίβο
Παρά τα όσα λέγονται, ληστές, κλέφτες και δολοφόνους δεν θα συναντήσετε πουθενά στην πόλη του Ανταναναρίβο, γνωστή και ως Τάνα, όσο κι αν περιπλανηθείτε για ώρες στα στενά δρομάκια της άνω πόλης με τους ασφαλτοστρωμένους μεν δρόμους αλλά χωρίς πεζοδρόμια, όπου όλα τα σπίτια έχουν το ισόγειο για μαγαζί, δίνοντας έτσι την εικόνα ενός απέραντου και πολύχρωμου ανατολίτικου και αφρικανικού παζαριού. Εδώ θα βρείτε από γαλλικά τρόφιμα και μπαγκέτες ως τα περίφημα κεντητά και τα άλλα ξύλινα χειροτεχνήματα σε τιμές κυριολεκτικά εξευτελιστικές για ευρωπαϊκό βαλάντιο. Στην πάνω πόλη επίσης υπάρχουν τα παλάτια της δυναστείας των βασιλέων της φυλής των Μερίνα, που μοιάζουν περισσότερο με φρούρια, στα δωμάτια των οποίων δεν λείπει όμως η γαλλική φινέτσα στα έπιπλα και στα άλλα σκεύη.
Ο φιλικός και φιλόξενος λαός της Μαδαγασκάρης είναι από μόνος του ένας σημαντικός λόγος για να επισκεφθεί κανείς το μεγάλο νησί. Χαίρεσαι την καλοσύνη του και την προθυμία του να σε βοηθήσει, να σε εξυπηρετήσει.
Ο σεβασμός για τους προγόνους είναι βασικό στοιχείο του πολιτισμού τους αλλά, όπως πολλοί επισημαίνουν, αποτελεί και εμπόδιο στην ανάπτυξη. Παραδείγματος χάριν, οι διεθνείς οργανισμοί έχουν αγωνιστεί να εισαγάγουν μεθόδους καλλιέργειας ρυζιού υψηλότερης αποδοτικότητας, όμως οι άνθρωποι του νησιού προτιμούν τους παραδοσιακούς τρόπους που τους είχαν μεταδώσει οι πρόγονοί τους.
Όμως, εκτός της προσήλωσης στις πατροπαράδοτες επιταγές, οι κάτοικοι του νησιού έχουν μια απόκοσμη μακαριότητα, που θα περίμενε ίσως να συναντήσει κανείς σε ανθρώπους που έχουν βαθιά επίγνωση ότι ζουν στον παράδεισο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η έκφραση που ένας επισκέπτης θα συναντήσει περισσότερες φορές στη διαμονή του στη Μαδαγασκάρη είναι "μόρα-μόρα" που σημαίνει σιγά-σιγά, αντί του φυσιολογικότερου "σαλάμα" που σημαίνει καλημέρα. Το "μόρα-μόρα" είναι η έκφραση που μπορεί κανείς να περιμένει στις απαντήσεις των αυτοχθόνων στα περισσότερα ερωτήματα που εμπεριέχουν το "τι ώρα…", καθώς η μέτρηση του χρόνου δεν είναι και τόσο διαδεδομένη συνήθεια στη Μαδαγασκάρη.
Μπαομπάμπ
Ένα από τα αξιοθέατα του νησιού είναι το Cimetiere de Pirates, στο οποίο θα φθάσετε ύστερα από μια περιπετειώδη πεζοπορία μέσα από βάλτους και ισορροπώντας πάνω σε κορμούς δέντρων. Οι τάφοι από ηφαιστειακές μαύρες πέτρες έχουν επάνω τους την πειρατική σφραγίδα με τα δύο οστά και τη νεκροκεφαλή, όμως μερικοί έχουν και τον χριστιανικό σταυρό. Το νησί ήταν από τα μέσα του 16ου αιώνα το μεγαλύτερο κρησφύγετο πειρατών στον Ινδικό ωκεανό και για εκατό και πλέον χρόνια οι πειρατές κούρσευαν τα ολλανδικά, αγγλικά και γαλλικά πλοία που γύριζαν φορτωμένα με πλούτο από την Ινδία. Οι πιο γνωστοί πειρατές, θαμμένοι στους χορταριασμένους τάφους, ήταν ένας Ουαλός, ο David Williams, οι Άγγλοι Thomas White, John Every, William Kidd και άλλοι, ενώ ο συγγραφέας του Ροβινσώνα Κρούσου Ντάνιελ Ντεφόε διηγείται ότι στο λιμάνι Ντιέγκο Σουαρέζ στη Βόρεια Μαδαγασκάρη, οι πειρατές ίδρυσαν μια ιδιότυπη δημοκρατία, τη Libertalia, που ήταν καταφύγιο όλων των σκλάβων και καταπιεσμένων του 17ου αιώνα.
Επισκεφτείτε τον καθεδρικό ναό Αντοχάλο που χτίστηκε στο σημείο απ’ όπου λέγεται ότι η καταραμένη βασίλισσα Ραναβαλόνα διασκέδαζε πετώντας χριστιανούς στον γκρεμό. Μετά από το εξαντλητικό περπάτημα κάτω από τον ήλιο ή μια περιπετειώδη διαδρομή σε κάποιο πάρκο ή βουνό ,επισκεφτείτε το Balneoforme Kolbert, ένα γνήσιο λουτρό με αυθεντικά μωσαϊκά και μαρμάρινες δεξαμενές που μπορεί να χαρίσει μια απολαυστική εμπειρία πραγματικής ανατολίτικης χαλάρωσης.
Μπορείτε να δείτε παραδοσιακά shows, να κάνετε trekking και scuba diving, παρατήρηση φαλαινών, ψάρεμα και θεματικές εκδρομές ή να πάρετε μαθήματα παραδοσιακής χειροτεχνίας.
Το τουριστικό υπερθέαμα της Μαδαγασκάρης είναι το σαφάρι για φάλαινες. Ο Ινδικός Ωκεανός δεν είναι ζωολογικός κήπος και οι φάλαινες δεν είναι ψάρια ενυδρείου για να τα βλέπεις όποτε θέλεις! Πάντως από τον Αύγουστο ως τον Οκτώβριο εκατοντάδες φάλαινες ξεκινούν το μεγάλο ταξίδι του έρωτα και έρχονται από τον Νότιο Πόλο στα θερμά νερά των ανατολικών ακτών της Μαδαγασκάρης για να ζευγαρώσουν. Ανήκουν στο γένος που αποκαλείται Megaptera, φθάνουν τα 15 μέτρα και ζυγίζουν αρκετούς τόνους. Είναι μαύρες με αρκετό από το κάτω μέρος του σώματος λευκό και κύριο χαρακτηριστικό τους είναι τα πολύ μακριά και στενά πτερύγια.
Μερικές φορές η μεγάπτερη κάνει άλματα έξω από το νερό, οπότε χτυπά την επιφάνεια με τα πτερύγια ή την ουρά ή συστρέφεται πάνω στη ράχη της με τα πτερύγια στον αέρα. Όταν κάνει βαθιά μακροβούτια, καμπουριάζει και στρέφεται απότομα προς τα εμπρός, φέρνοντας την ουρά της κάθετα έξω από το νερό. Όλα αυτά τα παιχνιδίσματα ενός από τα πιο νοήμονα ζώα του πλανήτη μας μπορείτε να τα απολαύσετε σε ένα πεντάωρο σαφάρι στο κανάλι που χωρίζει τη Μαδαγασκάρη από το νησάκι Ile Sainte Marie. Θα μείνετε κατάπληκτοι από τη νοημοσύνη και τη φιλικότητα που δείχνουν οι φάλαινες προς τους ανθρώπους. Κατά τη διάρκεια του σαφάρι δεν ξέρει κανείς αν είναι οι άνθρωποι αυτοί που πάνε να συναντήσουν τις φάλαινες ή οι φάλαινες έρχονται να συναντήσουν τους ανθρώπους, γιατί θέλουν να παίξουν μαζί τους για όσο χρόνο αποφασίσουν, λίγο πριν φύγουν πάλι για το πουθενά. Δυστυχώς αυτές τις φάλαινες, που από τα μέσα της δεκαετίας του '60 με απόφαση του ΟΗΕ έχουν κηρυχθεί προστατευόμενο είδος, ασυνείδητοι ρώσοι και ιάπωνες φαλαινοθήρες τις σκοτώνουν για να πουλήσουν το λάδι τους σε εργοστάσια αρωματοποιίας.
Για να κάνετε σαφάρι πρέπει να πάτε από το Ανταναναρίβο στο Ile Sainte Marie, όπου θα γνωρίσετε το πιο όμορφο τροπικό νησί του Ινδικού. Το νησί (60 χλμ. μήκος και 5 χλμ. πλάτος) είναι κατάφυτο από κοκκοφοίνικες, μπανανιές και απίθανα τροπικά λουλούδια και από τη μοναδική στον κόσμο μαύρη ορχιδέα.
Οι συντεταγμένες της Μαδαγασκάρης είναι: 18°55′S 47°31′E / 18.917°S 47.517°E / -18.917; 47.517
Ρίξτε το έξω, πιείτε και γλεντήστε με την ψυχή σας, κάντε τις βουτιές σας και μη δίνετε σημασία στις φήμες και στις δεισιδαιμονίες που σέρνονται δεξιά κι αριστερά. Μόνο μια φήμη απ' όλες όσες ψιθυρίζονται έχει κάποια βάση κι αυτή την ξέρω μόνο εγώ επειδή μου την μετέφερε εμπιστευτικά ο προπάππους μου, ο τρομερός πειρατής καπετάν Τρομάρας. Λένε πως από τα χρόνια εκείνα, τα περισσότερα καράβια που έδεναν εδώ, ακόμα κι αν επρόκειτο να φύγουν σε λίγες μέρες, κάτι τα κρατούσε δεμένα για χρόνια μέχρι που σάπιζαν και τα ξέβραζαν τα κύματα στις πιο ερημικές παραλίες. Υπάρχει ένα είδος μαγείας που κρατάει δεμένα τα καράβια και κολλημένους τους ναυτικούς σ' αυτά τα μέρη. Εδώ γερνάνε και εδώ πεθαίνουν, παρόλο που η ψυχή τους φτερουγίζει διαρκώς για καινούρια ταξίδια. Λέτε; Ας έχουμε το νου μας καλού-κακού…
Θαλασσινε μας,
ΑπάντησηΔιαγραφήαπολαυσε τη σταθεροτητα της γης
κι ας θεωρειται καταραμενη.
Αν μη τι αλλο γεμιζεις επιπλεον ομορφιες!
Γλυκοφιλιαχρωμηςπολης!
Βρε αγριομελάκι μου, δεν λέω, καλή και η σταθερή γη, αλλά σα να κουνάει περισσότερο από τη θάλασσα μου φαίνεται :-)
ΔιαγραφήΓαλανόλευκα θαλασσογλαροφιλιά
Αυτοί οι λεμούριοι είναι γλυκύτατοι. Ειδικά ο Βασιλιάς Τζούλιαν!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχετε και στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο λεμούριους αλλά νομίζω οτι θα είναι πολύ εντυπωσιακό να τους δούμε όλους μαζεμένους στη Μαδαγασκάρη να χορεύουν.
Ωραία θα είναι κι εκεί. Άλλωστε αυτοί οι Μαλαγάσιοι μου φαίνεται οτι έχουν και κάτι ελληνικό για να μην πω σαλονικιώτικο. Μόρα-μόρα θα πει χαλλλαρά. :d
Γλύκα οι λεμούριοι του Αττικού πειρατόνι μου αλλά αυτοί εδώ είναι σκέτα αλάνια :-)
ΔιαγραφήΜέσα στη χαλλλαρότητα οι Μαλαγάσιοι, πράγματι, μόνο το φραπεδάκι τους λείπει... Λες να είναι καρντάσια;
Αυτά είναι ταξίδια. Εκατό χρόνια μοναξιάς αξίζουν για ένα τέτοιο ταξίδι. Μόνο αυτό που λες εκεί στο τέλος, να μη το πάθουμε, please.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦρόντισε εσύ που μπορείς να ξορκίζεις τα μάγια να μη μας μαγέψουν και κολλήσουμε εδώ. Να κάνουμε τα μπανάκια μας και πάλι με ανοιχτά τα πανιά να βγούμε στον ωκεανό. Αν και είμαι σίγουρη ότι δεν θα μας συμβεί αφού ξέρω ότι ούτε εσύ είσαι από εκείνους που μπορούν να μείνουν για πολύ στο ίδιο μέρος και δεν έχουν βρεθεί ακόμα τα μάγια που θα μπορούσαν να το αλλάξουν αυτό :-)
Εκατό χρόνια μοναξιάς για ένα ταξίδι! Πόσο μου άρεσε αυτό!
ΔιαγραφήΗσύχασε και δεν θα μας μαγέψουν. Έχουν γνώσιν οι φύλακες. Ρίξτε άφοβα τις βουτιές σας και μόλις δείτε σινιάλο από το καράβι να είστε έτοιμοι για επιβίβαση και άμεση αναχώρηση...
Δεν ξέρω τι έχει βρεθεί για την περίπτωσή μου αλλά ας μείνουμε στο πέτρα που κυλάει δεν χορταριάζει :-)
Τι υπέροχη ανάρτηση πειρατούλη μου, πόσες πληροφορίες!
ΑπάντησηΔιαγραφήτο διάφασα όλα τρεις φορές :) εξαιρετικό ενδιαφέρον έχουνε
και είμαι πανέτοιμη τώρα να τα γνωρίσουμε και από κοντά!
Κι εγώ τους λεμούριους τους λάτρεψα και ανυπομονώ!! :ο)
Πιο όμορφο από το προηγούμενο να είναι πάντα κάθε ταξίδι μας
και κάτι με κάνει να είμαι σίγουρη πως έτσι θα είναι πάντα!!! :)
Τον νου μας τον έχουμε πάντα σε ετοιμότητα όσο και την καρδια μας...
είμαστε από εκείνη τη στόφα πειρατών που δεν μπορεί να τους σταθεί εμπόδιο
κανένας κουρσάρος και κανένας κακός μάγος...
Ακόμα και αν η μαγεία έχει εγκαθιδρυθεί και κρατάει χρόνια...
εσύ θυμήσου πόσους τρόπους ξέρει να δραπετεύει αυτό το πειρατικό...
που έχει ταξιδέψει απ'άκρη σ'άκρη όλη τη θάλασσα και τον αέρα
και όλα τα σύμπαντα, από κάθε κύμα, κάθε ηλιαχτίδα,
κάθε αφράτο ή ατσάλινο συννεφάκι μέχρι το πιο μακρισμένο αστέρι... ;)
Σ'ευχαριστώ για το όμορφο ταξίδι :)
Μου άρεσε πολύ και το τραγουδάκι, με κάνει να χαμογελώ... :ο)
Σε φιλώ...
Χαίρομαι που σου άρεσε φλασάκι... Αλλά, τρεις φορές; Ούτε διαγώνισμα να σας έβαζα :-) Άλλωστε θα τα δούμε όλα από κοντά μαζί. Οι λεμούριοι έχουν μεγάλη πλάκα. Μου αρέσει που μιλάς με ενθουσιασμό για τα επόμενα ταξίδια μας.
ΔιαγραφήΘα συμφωνήσω ότι είμαστε από τους πειρατές που δεν μασάνε με τίποτα και δεν τους σταματάει κανένα εμπόδιο. Το πειρατικό μας στ' αλήθεια τα έχει βγάλει πέρα σε πολλές δύσκολες καταστάσεις. Μόνο την περιπέτεια στο Τρίγωνο των Βερμούδων να θυμηθώ φτάνει για όλες τις άλλες. Αλλά με τέτοιους πειρατές σαν και του λόγου σας ήταν αναμενόμενο να μη μπορεί να μας σταματήσει τίποτα, όσο ζόρικο και να είναι...
Εγώ σας ευχαριστώ για όλα τα όμορφα ταξίδια μας...
Και τα δικά μου φιλιά...
Δεν φεύγω από εδώ Καπετάνιε με τίποτα.... μα να με τραβάς με το ζόρι εγώ κατεβάζω τα μπαγκάζια μου και μένω εδώ κάτω από το Μπαομπαμπ τρίτο στενό αριστερά στο λιβάδι με τους λεμούριους... θα πω στον βασιλιά να με κρύψει....
ΑπάντησηΔιαγραφήΓουστάρω να χορεύω να χορεύω... γουστάρεις;;;
χαχαχα τι πλάκα που έχουν!!!
μου έφτιαξες την βραδιά με την Μαδαγασκάρη!!!
Den girizei Ellada, den katalabavainei Ellinikos :-))
bay bay Captain
kissssessss
χα, χα, χα... τρελούτσικο πειρατόνι! βρε έχεις να δεις πολλά απίστευτα μέρη... σε κάθε ένα από αυτά το ίδιο θα θέλεις... να μείνεις εκεί...
ΔιαγραφήΌμως οι πειρατές δεν είναι φτιαγμένοι για να στεριώνουν σε έναν τόπο καρντιά μου... Έχουν το φευγιό στο αίμα τους...
Προς το παρόν απόλαυσέ το...
Kissssessss neomadagaskariani peiratina mou esy :-)
Καπετάνιε ειλικρινά, εσύ και η μαγεία σου...που να κολλήσω εδώ, μην ασχοληθείς να με ξεκολλήσεις (άλλωστε από πλήρωμα πιστό καλά πηγαίνεις) - μόνο να διακτινιστώ αληθινά γίνεται πλέον;;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΜιλάμε δεν προλαβαίνω ούτε να σου απαντήσω όπως θα ήθελα.. Τυφώνας με έχει αρπάξει αυτές τις μέρες- ελπίζω να με ρίξει στη Μαδαγασκάρη..:-P
ΔιαγραφήΠειρατίνα μου, κάθε μέλος του πληρώματος είναι απαραίτητο και πολύτιμο. Η σκληρή δουλειά των πειρατών βασίζεται στην ετοιμότητα του καθενός ξεχωριστά αλλά και στην ομαδικότητα που απαιτείται για να δουλεύουν τα πάντα στην εντέλεια. Σαν μια καλοκουρδισμένη μηχανή είναι το πειρατικό μας που το κάθε του γρανάζι κινεί το επόμενο. Σκέφτεσαι λοιπόν να λείψει ένα γρανάζι τι θα πάθει αυτή η μηχανή; Θα ξεσυγχρονιστεί και θα γίνουν όλα μπάχαλο :-)
ΔιαγραφήΑπ' αυτή την άποψη φρόντισε να βρίσκεσαι έγκαιρα στο πόστο σου, τουλάχιστον μέχρι την αναχώρησή μας από τη Μαδαγασκάρη, άσχετα αν θα το καταφέρεις μόνη σου, έστω κι αν χρειαστεί να διακτινιστείς ή αν θα απαιτηθεί να επιστρατεύσω τα μεγάλα μέσα για να έρθω να σε ξεκολλήσω!
Κάτι τέτοιους τυφώνες σαν κι αυτόν που σε έχει αρπάξει τους έχω για πρωινό λέμε. Πες του να σε ρίξει στη Μαδαγασκάρη και μην αφήνεις τίποτα στην τύχη του. Μην επιτρέπεις να αποφασίσει εκείνος πού θα σε ρίξει γιατί θα παρέμβω δραστικά και θα τον κλείσω σε μπουκαλάκια για να έχουμε έτοιμο άνεμο να μας σπρώχνει όποτε πέφτουμε σε άπνοια :-)
χαχαχα είναι τρελοί αυτοί οι λεμούριοι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήαπίθανοι!!! και τόοοοοοοσο γλυκούληδες...
να πάρουμε ένα ζευγάρι μαζί μας πειρατούλη;;; έεεεεεελα...
γιατίιιιι όχι; :ο) ο αρσενικός θα βγάζει και βάρδια, θα εκπαιδευτεί...
με τέτοιο άλμα και τέτοιο δρασκελισμό δεν θα πάει χαμένος χιχιχι
ένα σάλτο και τσουπ! στο πιο ψηλό κατάρτι... :)
και τη θηλυκιά τη χρειάζομαι εγώ στην κουζίνα...
να δινει ένα χέρακι γιατι σκέφτομαι να αναλάβω και νέα καθήκοντα ;)
σκέψου τις μαρέγκες που θα κάνει μόνο!!!...
οραματίσου την υφή που θα έχουν από εδώ και μπρος οι πάβλοβες......
http://lh5.ggpht.com/_hcbAATSh3VE/TDtpNwtWUEI/AAAAAAAABTM/h097TRyc0C0/IMG_0032_thumb%5B3%5D.jpg?imgmax=800
την έφτιαξα βιαστικά με καρπούς από το νησί :ο)
για δοκίμασε... έχει πετύχει;;;
ε, ακόμα καλύτερες και από αυτή! -για να καταλάβεις! ;)
άσε που θα είναι και η πρώτη παρέα σε όλα μας τα πάρτυ!!! ;)))
εγώ... μάντεψε τί! συνάντησα μερικούς και εκτός που με φίλεψανε βατόμουρα :ο)
μου έδειξαν και μερικές από τις πιο ζόρικες λεμουριανές φιγούρες, σου λέει!!!!!
:D
http://www.youtube.com/watch?v=f9ARvGS3mhk
Καλά, με πέθανες με το βιντεάκι. Οι φατσούλες είναι άπαιχτες. Τελικά ελάχιστοι είναι εκείνοι που ξέρουν να απολαμβάνουν τη ζωή τους πάνω σε τούτον τον πλανήτη. Και δυστυχώς οι υπόλοιποι τους έχουν για φτύσιμο.
ΔιαγραφήΒρε καλό μου, δεν είναι αμαρτία να στερήσουμε από δυο γλυκύτατα πλασματάκια σαν κι αυτά το φυσικό τους περιβάλλον; Σκέφτεσαι πόσο δυστυχισμένα θα είναι μέσα στο καράβι; Αν εμάς μας έβαζαν μέσα κάποιο κλουβί για να διασκεδάζουμε όσους έρχονταν να μας δουν δεν θα μαραζώναμε; Αν μας στερούσαν το πέλαγος, το καράβι και τα ταξίδια μας; Άκου να βάλεις στην κουζίνα ένα τέτοιο σπάνιο πλάσμα. Καλύτερα να πεθάνουμε από την πείνα...
Ιησού Χριστέ μου! Πάβλοβα το λένε αυτό το γήινο θαύμα; Βλέπεις που δεν χρειάζεσαι βοηθό για να κάνεις τέτοιες ομορφιές; Εγώ πάντα το έλεγα. Εσύ είσαι γεννημένη για να αυτοσχεδιάζεις :-)
Σε φιλώ και πέφτω μέσα... Στην Πάβλοβα... Έχει και ευγενική καταγωγή κατά πως μαρτυράει το όνομά της... Σε Τσαρίνα μου φέρνει :-)
άντε μωρέ πειρατούλη τώρα με χτυπάς εκεί που έχω ευαισθησία
Διαγραφήκαι με στενοχωρείς :ο)
αυτά είναι ανεξάρτητα πλάσματα και ταξιδιάρικα και πιο αυθεντικά θεότρελα και από εμάς τους πειρατές δηλαδή :p ό,τι θένε θα κάνουνε... μήπως θα τα πάρουμε με το ζόρι; θα τα ρωτήσουμε! εμείς γίναμε φίλοι και μπορεί να θέλουν να έρθουνε... :ο) μπορεί να θέλουν να παρατηρήσουνε την ανθρώπινη φύση, πώς ξέρεις; και μπορεί να θέλουν να γνωρίσουν και άλλους τοπους από το νησί! μήπως θα ρίξουμε μαύρη πέτρα πίσω μας και δεν θα ξαναέρθουμε στη Μαδαγασκάρη ώστε να κάνουν και αυτοί το ταξίδι της επιστροφής; ;) και μικρή ιδέα έχεις για Την κουζίνα μου :D απλή συνηθισμένη κουζίνα είναι αυτή;;; Τώρα τώρα που θα δημοσιεύσω φωτογραφία σου μαζί με την αυτού εξοχότητα την... Πάβλοβα την Γ' της Αφρικής θα δεις εσύ!
http://4.bp.blogspot.com/_R8ISGkJrFA4/SxRM9loz9aI/AAAAAAAABAQ/jUGqEptle6I/s400/santa+chimney+of+cookies+1.jpg
δεν είναι κλουβί το καραβάκι μας :)
φιλί...
Αυτό θα το ονομάσουμε το γλυκό των πειρατών... Έχει κάτι πειρατικό πάνω του άμα το προσέξεις :-)
ΔιαγραφήΦιλί...